Porterstek

Hörde idag att ni saknade recept på stekar. Här ska ni få ett av mej som verkligen är mums fillibabba. Speciellt såsen.

Älgstek, benfri nötstek eller fransyska på 1 ½ kg

- 1 flaska porter
- 1 dl outspädd vinbärssaft
- 1 dl kinesisk soja
- 1 tsk timjan
- 6 enbär
- 6 st svartpepparkorn
- 2-3 st köttbuljongtärningar
- 1 stor gul lök

Skär löken i bitar. Blanda lagen, ge den ett uppkok i en stor hög gryta. Lägg i steken. Sjud i 1½ timme. Vänd steken efter halva tiden. Låt sedan steken få vila i grytan i 20 minuter.

Sila sedan skyn. Red av den och töm sedan i grädde. Det går jätte bra med den 7% grädden. Behöver man inte undvika för mycket kalorier andvänder man förstås den riktiga
vispgrädden.

Den här måste Ni pröva. Det är ett enkelt recept och inte några krångliga ingredienser. Det bästa med den här steken är att den sköter sej själv och det går alldeles utmärkt att göra något annat under tiden.

Ett bra tips !! Steken blir godare om den görs iordning dagen innan den ska ätas. Serveras med kokt potatis, kokta grönsaker mandarinklyftor och förstås en god gele’.

Lycka tilll nu !!!

Mvh/
Vivianne Jaktlund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".