1 av 3
Gunnar Bjursell
2 av 3
3 av 3

Helande Kultur, Lösa Typer och Olika Snoppar

Vår syn på hjärnan har förändrats och numera inser vi vikten av att knoppen får stimulans - och det bästa av stimuli är kultur, det menar Gunnar Bjursell som är professor i molekylärbiologi på "Centrum för Kultur och Hälsa" vid Göteborgs Universitet. Det handlar om vad som händer i kroppen när vi till exempel dansar, lyssnar på musik eller ser på konst. Enligt Gunnar är det som händer i kroppen då så pass kraftfullt att det inte bara kan förebygga utan även bota sjukdomar.


Under oktober månad pågår en utställning kallad "Från Gutenberg till Macintosh". Det är Grafiska Museet i Gamla Linköping som ligger bakom den. Det är en resa från den lösa typen till den digitala världen. Två av eldsjälarna på museet är Rolf Hultkvist och Hans-Erik Johansson. Lana Brunell begav sig till biblioteket för att träffa dem.

Vår dagboksgäst den här veckan, Loben Gustafsson har inte bara EN sträng på sitt racket, tidigare i veckan har vi pratat om hans två "hustomte-jobb", om hans tennisspelande, hans fikapauser och filmintresse. Idag siktade vi in oss på hans festfixeri, för Loben har gjort sig känd som en riktig festifixare tillika researrangör. Vad gäller festerna så berättade han att de ofta byggt på ett speciellt tema. Viktigt när man fixar fester är också att ha en plan B.

På torsdagar kommer Familjeakuten hit och besvarar era frågor så ock idag, om än decimerad till hälften. Anders kunde inte komma, men Sari fanns på plats för att besvara dagens två frågor.
Det första brevet kom från en kvinna som efter ett långt äktenskap upptäckt att hennes man varit otrogen. Hur ska man orka går vidare och var får man hjälp, undrar hon.

Dagens andra fråga kom från en orolig mamma. Hon skriver att hennes 15-årige son har en jätteliten snopp och att det har blivit ett stort problem för honom. 

Här kan du se fler frågor som Familjeakuten har svarat på:
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".