fredag 22 oktober

Kan du tänka dig att äta mindre kött? Hur ser ett vegetariskt fredagsmys ut?

6:11 min

Hej och Go´morron! Jag fotade mitt lilla trädgårdsland i snötäcket inatt. Det finns en del kvar att skörda faktiskt. Lyckliga jag.

Vår dagboksgäst den här veckan är ju vegan och hon påstår att det inte är så svårt. Djuretiska skäl är en av hennes grunder till det. Det finns ju hälsotänkarna också... och nu miljötänkarna. En av dem kommer hit efter halv nio - Olof Fahlander ska få berätta om "gerillaodling" för de som inte har någon plätt att odla på. Och om vegetariskt fredagsmys! Vad blir det när man ska göra det lite extra mysigt och tacos går bort? Köttproduktionen i världen lär visst stå för nästan en femtedel av växthusgaserna. Kan du tänka dig att äta mindre kött? Vi slår en signal till klimatforskaren Björn-Ola Linnér för att höra vad han säger om kampanjer som "Meatfree Monday" (drivs bl.a. av Paul Mc Cartney). Är det här en fråga som klimatpolitiker i världen tänker försöka påverka? Eller är det mer en samvetsfråga?

Det kommer också att handla om gravida kvinnor som är spruträdda... eller rädda för blod. En ganska dold problematik som har dragits fram i ljuset i en ny doktorsavhandling av Caroline Lilliecreutz.

                  

       

                    

                                      Go´morron som sagt var!
                                               /Jessica


Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista