Märtas saftiga saffranslängder

Deg:
6 dl mjölk
100 g smör
50 g jäst (för söta degar)
en nypa salt
2 ägg
1 dl socker
850 - 900 g mjöl, (ca 1,7 liter) (Hellre för lite mjöl än för mycket!)
1-2 pkt saffran
pärlsocker till garnering

Smält smöret och blanda sedan i mjölken. Värm till 37 grader. Häll i matberedare om du har någon. Blanda ihop alla ingredienser och kör beredaren en stund.

Låt degen jäsa till dubbel storlek. Gör under tiden den kalla smörkrämen i matberedare.

Smörkräm:
125 g smör
1,5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk kardemumma

Baka ut och bred på smörkrämen, strö suckat (syltade apelsinskal) och russin över. Rulla ihop som en rulltårta och klipp sedan så det blir vackra längder.

Jäs en stund till, pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

Sätt sedan in i längst ner i ugnen 10-15 min, 225 grader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".