1 av 2
Märtha Jonssons semlor
2 av 2
3 mars 2011

Semlor behöver inte vara så stora

Semlor ska gräddas högt upp och kort tid - och vara små!
5:38 min

Varje fastlagssöndag brukar Märtha Jonsson tokbaka semlor, och så får släkt och vänner komma på besök och äta hur mycket de vill! Tänk dig själv! En sån fest!

Nu behöver man ju inte baka 50 stycken åt gången, som Märtha, men några tips om hur de blir extra smaskiga är ju aldrig fel. Som hur de ska gräddas och fyllas och, framför allt, ätas. För där finns det många regler... Lana Brunell har träffat Märtha på Klefstad gård.

Märthas semlor (ca 30 st)

150 g smör, smält
4 dl mjölk, ljummen
50 g jäst
1/2 tsk salt
3/4 dl socker
1/2 tsk bakpulver el hjorthornssalt
12 dl vetemjöl

Fyllning:
50 g mald mandel blandas med inkromet från ca 30 bullar, lite bittermandelessens om man vill, 1/2 dl socker och varm mjölk till önskad konsistens.

Bearbeta degen i assitent eller för hand. Jäs till dubbel storlek.

Dela i längder och sedan i mindre bitar och rulla till bullar. Lägg på plåten och jäs en stund till, men inte för länge. Det ska vara stuns i dom.

Pensla bullarna med mjölk så ytan blir lite sträv.

Sätt in i ugnen i 225 grader ganska högt upp, för de ska gräddas kort tid.

Mellan 5-7 min beroende på hur stora man gjort bullarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".