Torsdag 17 mars 2011

Ledsen 10-åring och "osedd" medelålders kvinna

7:23 min

Två frågor hann vi med i Familjeakuten idag med Anders Dahl och Sari Asa Nicolaisen:

Först handlade det om en mamma som funderade över sin 10-åring, som ofta vänder sig inåt och säger att "det inte är nåt" fast föräldrarna märker att hon är ledsen. Är det början på en tidig pubertet? Och hur kan hon hjälpa sin dotter.

Erbjud ditt öra, säger Sari och Anders, och säg att du finns där och är beredd att lyssna och hjälpa om och när flickan vill. Glöm inte heller bort att umgås bara med henne. Sätt av tid för det!

I bokväg föreslog Anders:
"Utvecklingspsykologi" av Philip Hwang & Björn Nilsson
och
"Älskade förbannade tonåring" av Birgitta Kimber och Virginia Molgaard

Sari föreslog:
"Att sätta gränser" av Bengt Grandelius

Den andra frågan handlade om en kvinna som närmar sig 50 och blir förskräckt när hon ser sig i spegeln och inte känner igen sig. Hon tycker frågan är "lite pinsam" men tycker att det är riktigt jobbigt att bli gråare och gråare, mindre sedd, och liksom falna.

Sari uppmuntrar till att alltid vara sig själv. Klä sig som man vill. Färga håret bara om man har lust och inte känna något tvång att få bort de grå hårstråna.
– Det ÄR jobbigt att bli osynlig, säger hon.

Och Anders påminner om att nu väntar en period med helt säkert sex - utan rädsla för att bli gravid. – Se det som en värdefull frihet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista