Ulla-Karin Hellsten, Östergötlands ullspinneri
26-29 april 2011

30-årsjubilerar i ull

Tisdag: Vi hade ingen kunskap - vi trodde på en vision
6:50 min

Ulla-Karin Hellsten är den här veckans dagboksgäst. Om hon hinner, vill säga, för nu i dagarna firar hennes ullspinneri 30 år.

"Östergötlands ullspinneri" har en del egna får, men köper merparten av materialet som sedan blir egna garner, kläder och plädar.

Till att börja med får vi veta vad som fick Ulla-Karin och hennes man Börje att lämna Västergötland för 30 år sen och slå sig in i en bransch där fabrik efter fabrik fått tvingas lägga ner.

Östergötlands Ullspinneri exporterar en hel del till Japan, och idag berättar Ulla-Karin vad som hände när de var där för att anordna en utställning på svenska ambassaden och hamnade mitt i jordbävningen.

Idag berättar Ulla-Karin om projektet KulTexTurism, som hon hoppas ska locka fler textilturister till länet och landet och även befrämja intresset för handarbete hos våra unga. Det är lite si och så med stick- och virkkunskaperna hos skolelever idag.
– Det är oerhört viktigt för själen att få använda sina händer och att få se ett resultat, säger Ulla-Karin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".