Märthas kokta kavring
5 maj 2011

Märthas kokta kavring

Det här brödet möglar inte
4:02 min

Bröd som håller i 2-3 veckor utan mögla och som bara blir godare och godare ju längre det ligger, det är vad Märtha Jonsson bjuder på idag.

Det handlar om ett riktigt surdegsbröd som tar flera dagar att göra men som enligt Märtha är väl värt besväret. Dessutom går det att koka på spisen om man skulle vilja göra det!

Och Lana Brunell tar förstås reda på hur man lyckas på bästa sätt. Och hur brödskivorna avnjuts bäst!

Märthas kavring
3 st

Dag 1
1 l vatten
750 g grovt rågmjöl

Koka uppvattnet och häll över rågmjölet.
Bearbeta väl 5-10 min i hushållsassistent. Täck med en tjock handduk och låt stå i rumstempertur 1-2 dagar. Bearbeta degen i maskin 2-3 ggr under tiden.

Dag 2 eller 3
250 g farinsocker
50 g jäst
ev collorit (soja)
1 1/2 dl kallt vatten
1 1/2 msk salt
1 1/2 msk ättika 24%
7 1/2 dl rågsikt
250 g vetemjöl
1 1/2 dl vetemjöl till utbakning

Rör ut farin och jäst i vatten och arbeta in i degen. Tillsätt salt, ättika och collorit (soja) om du vill ha mörkare färg på brödet.

Uteslut ättika om degen har stått länge, då den redan är syrlig. Arbeta in rågsikt och vetemjöl. Täck över degen och låt jäsa till dubbel storlek.

Ta upp degen på bakbordet och dela i tre delar. Väg dem gärna förn att få dem lika stora. Forma till limpor och lägg i oljade formar.

Låt jäsa tills limpan har nått kanten på formen, vilket kan ta timmar. Grädda i 175 grader ca 1 tim.

(Kom ihåg att jäsningstiden varierar med årstid, väderlek och inomhustemperatur. Den som har gott om tid utesluter jästen och lämnar degen en dag extra. Kavringen håller sig färsk länge.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".