Jolanda van Vliet

Pekpinnar bör undvikas

De flesta av oss vet hur man ska göra för att leva ett hälsosammare liv, eller hur? Ja, det är ju bara att äta bättre och i somligas fall lite mindre och dessutom röra mer på sig!!
Så lätt men ändå så himla svårt...  Men varför är det då så svårt? Ja en av orsakerna är att vi förväntar oss mer och har en skev bild av vad som krävs, det säger Jolanda van Vliet som är chef för Folkhälsoenheten vid Landstinget i Östergötland.
Istället för att sätta upp stora ambitiösa mål med våran livsförbättring, borde vi istället inse att minsta lilla förbättring är just det: en förbättring och bör premieras. Det kan handla om att äta en extra grönsak eller kanske att sluta ta hissen och börja gå i trapporna. Vi måste lära oss att tänka mer individuellt och i det lilla. Det är också viktigt att undvika alla pekpinnar. 
Det här och mycket mer pratade jag med Jolanda om när hon besökte studion för att berätta om kampanjen "Ett Friskare Sverige" där syftet är att vi ska inspireras att röra mer på oss och äta mer hälsosamt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".