Märthas wienerbröd
19 maj 2011

Kavla, kavla, kavla... Märtha bakar wienerbröd

"I gamla recept står det t o m KALLT mjöl"
4:00 min

Idag får Lana (äntligen!) lära sig att göra hembakade wienerbröd. Märhta erkänner att det är svårt att få dem lika frasiga som de konditoribakade, men nog så smarriga blir de!

Och som vanligt bjuder Märtha Jonsson på gamla husmorsknep:

Och för oss andra, som är mer eller mindre amatörer i köket, är ju inte alla moment helt självklara...

Receptet hittar du här nedan:

Märthas wienerbröd (40 st)

50 g jäst
3 dl kall mjölk
1 ägg
2 msk socker
9-10 dl vetemjöl
250-300 g kallt smör

Vaniljkräm
2 1/2 dl mjölk
1 ägg
2 msk vetemjöl
1 msk socker
2 tsk vaniljsocker

Glasyr
2 dl florsocker
1 1/2-2 msk vatten

Rör jäst, mjölk, ägg och socker. Tillsätt mjöl tills degen blir smidig. Låt stå övertäckt i kylskåp 15-20 min. Gör vaniljkrämen. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en avlång kaka.

Hyvla över smör på två tredjedelar av kakan. Vik över den tomma tredjedelen, sen den smörade delen. Kavla ut och vik i tre delar än en gång. Låt vila.

Upprepa kavlingen ett par gånger, låt vila emellan. När allt smör kavlats in och inte längre syns genom degen ska degen kavlas ut til en 1 cm tjock kaka. Vik sedan på längden.

Skär eller sporra ut smala remsor, två och två som håller ihop i ena änden. Sno remsorna om varandra och forma en kringla. Lägg på en plåt och klicka i vaniljkrämen. Låt jäsa på sval plats 1 tim. Pensla med uppvispat ägg.

Grädda i 225 grader i ca 10 min. Glasera bröden och låt svalna.

Obs! Kyl ner degen om den bli kladdig vid kavlingen, annars blir den inte frasig.

Vaniljkräm: Blanda allt utom vaniljsockret i en kastrull. Sjud på svag värme under vispning tills den tjocknar. Kyl kastrulen i kallt vatten. Smaka av med vaniljsocker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".