Mariannes musselsoppa

Marianne Karlsson har delat med sig av ett sopprecept hon lagat i många år!

1 burk musslor
2 gula lökar
1 bit selleri
1 knippe persilja
½ citron
5 del vitt vin
2 fiskbuljongtärningar
salt och peppar
1 tsk timjan
1 lagerblad
2 dl tunnare grädde
2 dl vispgrädde
smör eller margarin
olja
1 msk mjöl (rågad)

Fräs den finhackade löken och sellerin tillsammans med halv knippan persilja och samtliga persiljekvistar i olja tills allt är genomskinligt.

Tillsätt en smörklick och dofta över mjölet. Låt tjockna under omrörning.

Späd efterhand med musselspadet, det vita vinet och citronsaften.

Smält i buljongtärningar och smaksätt med samtliga kryddor.

Tillsätt den tunna grädden och låt småkoka i 10 minuter. Smaka av!

Lägg musslorna ner i den hårt vispade grädde en stund.

Fiska upp persiljekvistarna och lagerbladet ur soppan och sänk värmen till minsta möjliga.

Blanda ner musslor och vispgrädde och hetta upp under 1 minut.

Garnera med finklippt persilja och servera - gärna med varma vitlöksbröd!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".