1 av 2
Ann-Maries fiskpaté med saffran och spenat
2 av 2
Hemgjorda fiskbullar i hummersås
måndag 16 april

Fiskbullar, queneller och fiskpaté!

Fiskbullarna blir till!
5:42 min

Idag har vår morgonkock Ann-Marie Bardler Weibe tagit fram en gädda ur frysen. Den förvandlar hon sedan till fiskbullar, men även till lite fluffigare och lyxigare queneller och till fiskpaté!

Recepten hittar du under "läs mer".

Hemlagade fiskbullar

500 g gäddfilé (riktigt kall)
25 g smör
2 tsk salt
2 ägg
4 dl mjölk
2 msk potatismjöl
Vitpeppar

Mixa fisken med smör, salt och peppar
Tillsätt ägg och mjöl
Sätt igång mixern och häll i mjölken i en tunn stråle
Spritsa ut bollar på en plåt med lite fiskbuljong på botten
Koka i 100 g ugn ca 10 min eller tills bollarna känns genomkokta

Hummersås

2 msk smör
3 msk mjöl
3 dl mjölk
½ dl hummerfond
½ dl vatten (om det finns kvar fiskbuljong på plåten sås ta förståss det till såsen)

Smält smöret och rör i mjölet
Tillsätt mjölk, hummerfond och buljong under vispning
Låt sjuda ca 5 min
Smaka av med salt och peppar om det behövs
 
Vill man göra Queneller så skirar man äggen och mixar i äggulan, ersätter lite av mjölken med grädde. Sedan vispar man äggvitan hårt och vänder försiktigt i färsen

Paté

Färga halva färsen med 1 dl hackad spenat och den andra halvan med 1 pkt saffran

Grädda i form i 150 gradig ugn ca 35 min

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".