Foto: Elisabeth Hellzén
Idag i klassisk morgon 6 mars 2013

Händel, Mahler & Piazzolla - guider i Alingsås

- Linus Molander är mycket bättre på klarinett än jag
3:52 min

Älskade Alingsås
Jag född och uppvuxen i potatisstaden och får härliga minnen när jag ser Molanders på TV. Jag spelade fiol i Alingsås Symfoniorkester, dirigent var Musikskolans rektor den underbare Ingemar Sandqvist. Det fanns tre orkestrar och Ingemar sporrade mig när han sade "om ni övar riktigt ordentligt så kommer ni till den stora orkestern", Idag spelar jag i Sveriges Radios Symfoniorkester sedan 19 år.
Så här skrev Ann Christin till oss efter att ha hört upphovsmannen bakom TV-serien Molanders som utspelar sig mitt i Alingsås musikliv.  
Samtidigt önskade hon sig adagiettot ur Gustav Mahlers femte symfoni som radiosymfonikerna kommer att framföra i P2 på långfredagen.

Det har talats mycket om Alingsås denna veckan och det har efterlysts musikönskningar.
Jag och min familj bodde i Alingsås 35 år och trivdes utomordentligt.
Musiklivet så som det var innan vi flyttade känner jag väl till och jag var under ca 10 år aktiv medlem i Hemsjökören. Ett av de stora evenemanget i musikaliskt hänseende var den årliga Julsången i Hemsjö kyrka. Då samverkade fyra körer och obligatoriskt nummer varje år var hallelujakören ur Händels Messias...skriver Tore.

Molanders följer jag självklart, svarar Elisabeth som är kulturskoleledare i Alingsås.
Hon innehar alltså just tjänsten som Olof har i SVT-serien Molanders.
Konstaterar precis som du säger att man känner ju inte igen Alingsås mer än på de gatuscener som finns med, och inte heller Kulturskolan. Fast man kan ju med ett leende konstatera att de har fångat många situationer inom musiklivet som säkert kan stämma. Men speciellt Alingsåskt är det ju inte.

I dagens klassisk morgon hörde vi också
Preludium ur cellosvit nr 1 av Johann Sebastian Bach och
Concierto para quinteto av Astor Piazzolla.
Båda verken har hörts i tv-serien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".