Gitarristen Mattias Jacobsson. Foto: Mats Bäcker
Idag i Klassisk morgon

Mattias Jacobsson förenar Chopin och Tarrega

Gitarristen Mattias Jacobsson kände redan som ung att det fanns ett samband mellan Francisco Tarrega och Frederic Chopin. Nu har han spelat in en egen skiva där han illustrerar släktskapen mellan de båda tonsättarna. Mattias berättade om det i programmet.

Han spelade också Tarregas Capricho Arabe och Nocturne av Chopin. Nocturne tolkades även av den välkände pianisten Artur Rubinstein.

Idag fick vi njuta till musik av den sorbiske tonsättaren Korla Awgust Kocor, nämligen stycket Cantilena framfört på instrumentet theremin, Höök-kvartetten spelade en svängig sorbisk dans. Sorberna är ett folkslag med gamla anor som idag lever i östra Tyskland.

Giovanni Dettori har inspirerats av Lady gagas låt Bad romance till sitt stycke Lady Gaga fuge. Vill ni höra orkesterversionen som vi spelade idag, går det bra att lyssna på programmet i efterhand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista