Fint väder i Umeå. Foto: Kjersti Dahlstedt
Idag i Klassisk morgon

Vädret i bild och ton

Det kliar i tån och värker i huvudet  - och då anar man att väderomslag är på gång. Vi uppmanar er lyssnare att skicka in bilder på vädret där ni befinner er mitt i sommaren. Många har antagit utmaningen och det är ömsom regn, ömsom sol  - som ni strax kan se i ett bildspel här intill. 

Vädret fanns med även i dagens musik; vi lyssnade till solens gång på himlavalvet i Carl Nielsens komposition, Helios. Mer soldyrkan kände vi när Olav Gerthel sjöng "Solen skiner... det är stilla"i Speglingar av Otto Palmgren.

Just nu pågår Bergmanveckan på Fårö. Ingemar Bergman sa en gång:"Om jag var tvungen att välja mellan att förlora hörseln eller synen - då skulle jag behålla hörseln. Jag kan inte tänka mig något värre än att min musik skulle tas ifrån mig."

Chopins musik fick ofta illustrera känslor i hans filmer, och det har den gjort i många andra filmer också. Ella i Vårby ville höra Chopins Valse Brilliante som fanns med i Älskaren, filmen om om Marguerite Duras.

Lyssna gärna på programmet i efterhand och gå ut i sommaren och fotografera! Vi vill ha väderbilder till vår hemsida!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".