Anne Boylen. Foto: Wikipedia
Greensleves och skottska folksånger

När Henrik den åttonde blev avspisad

När Henrik den åttonde blev avspisad då han ville förföra den mycket unga Anne Boleyn, skrev han en sång om sitt misslyckande. Så säger legenden men ingen vet om den är sann. Sant är dock att den fortfarande lever kvar. Den traditionella sången Greensleeves hör vi idag i en bearbetning av Ralph Vaughn Williams.

Robert Burns reste över hela Skottland och skrev ner folksånger som människor sjöng. På så sätt blev han den störste samlaren av folksånger i sin generation och 1792 bidrog han till samlingen "A select collection of original Scottish airs", med bland annat sången Auld Rob Morris.

Och så får vi kanske veta vilket som imponerar mest på grevinnan, Oliviers sonett som den är eller samma sonett tonsatt av Flamand. Du som lyssnar kanske själv kan fundera vilket du föredrar, enbart orden eller toner och musik tillsammans, när du lyssnar till Flamands sonett ur Richard Strauss opera Capriccion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".