Kastar på stranden. Foto: Kent Gilbert/ Scanpix
När Apollo skapade hyacinten

Kastleken som slutade i tragedi

En myt säger att Hyacint och Apollo turades om att kasta diskus och ett litet misstag från Apollo gjorde att en diskus träffade Hyacint i huvudet och hon dog.

En annan myt säger att västanvindens gud Zephyrus var ansvarig för Hyacinth död eftersom han av svartsjuka blåste diskusen ur kurs för att skada och döda Hyacint. När hon dog skapade Apollo vårblomman hyacint utifrån från hennes spillda blod. 

Mozart var bara 11 år när han skrev sin första opera Apollon och Hyacint, baserad på den grekiska mytologin. Vi ska få höra uvertyren.

Kung Georg den förste av Storbrittanien blev mäkta förtjust i Water Music som Händel skrev på beställning åt honom.  Musiken framfördes av femtio musiker som spelade från en pråm nära båten där kungen satt och lyssnade tillsammans med några vänner. Kungen sägs ha uppskattat musiken så mycket att han beordrade de uttröttade musikerna att spela den tre gånger. Idag hör vi Allegro och Alla hornpipe.

Vi vet ju alla hur det slutar, Askungen går segrande ur sagodramatiken. En seger som innebär att hon får prinsen och slipper sina elaka styvsystrar som sitter med fötterna i kläm. Cecilia Bartoli ska sjunga Angelinas rondo ur Gioacchino Rossinis opera Askungen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".