Citronskörd. Foto: Leif R Jansson/ Scanpix
Idag i Klassisk morgon

Citroner och klassisk kanon

Kiyo Wada
3:23 min

Ett överlyckligt barnbarn har fått se sin planterade citronkärna börja spira och gro, berättar Larz i Örebro. De ville höra Wo die Zitronen blühn av Johann Strauss den yngre, med en förhoppning om kommande gul skörd!

Baletten Dödens triumf har verkligen berört Agneta i Linköping. Ur den fick vi höra De unge elskende. Kompositör är tonsättaren Thomas Koppel, tidigare medlem i Savage Rose i Danmark, en musiker som rörde sig hemtamt mellan såväl rock som konstmusik.  

Wilhelm Stenhammar har trogna fans även i Japan. Musikern Kiyo Wada drabbades starkt av hans musik första gången hon hörde den, och har verkligen tagit honom till sitt hjärta. Här berättar hon från sitt hem i Tokyo:

Idag ställde också frågan om det är en god idé med en kulturkanon och klassikerlista i den svenska skolan. Och så utmanade vi våra lyssnare att föreslå svensk musik till en sådan eventuell lista. Välkommen att höra av dig!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".