Prideflagga. Foto: Mustafa Quraishi/Scanpix.
Idag i Klassisk morgon

Regnbågsflagga över jorden

- Hon talar inte om sig själv som kvinna. Det blir hennes maktmedel. Hon kommer med en kropps- och livsbejakande andlighet och hennes maktspråk är att beskriva det gudomliga mötet med ord, musik och dans.
I ett samtal om vilka musikhistoriska gestalter som kan sägas ha stått upp för queerbegreppet lyfte Petter i Stockholm fram Hildegard av Bingen. Idag, pridefestivalens startdag, hörde vi O quam magnum miraculum ur Symphonia armonia. Musik som förenar andlig musik med essensen i vad som är queer, tyckte Petter.

Det finns Five ways to kill a man menar Edwin Brock i sin dikt.  Vi fick höra hans version av  världshistorien, kärnfullt sammanfattad, med musik av Bob Chilcot. Från Jesu korsfästelse intill förestående jordisk undergång. Tankeväckande.

Och så lät Andres Segovia fingrarna svepa över gitarren, i If my complaints av John Dowland. Gunnel i Växjö delade med sig av en scenupplevelse hon inte kunnat glömma.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".