Regn. Foto: Jens Meyer/Scanpix
Idag i Klassisk morgon

Starka sånger, stark musik

Regnet över Theresienstadt. Grått, gas, gråtande väta. En miljö som var bekant för de tre tonsättarna  Ilse Weber, Carlo Sigmund Taube och Viktor Ullman, och ur deras vistelser i lägret kom starka sånger. Idag hörde vi Anne Sofie von Otter sjunga dem till liv igen. Und der Regen rinnt av Weber, Ein jüdisches Kind av Taube och Ie vi, ie meurs av Ullman. Kanske går det att höra i Webers musik att hon som barnskötare tvingades följa barnen in i gaskamrarna.

Sedan en vändning rakt in i ljuset. Margareta i Farhult har varit på konsert med musik av Marc Mellits och berättade om varierande och medryckande musik.
- Vi som publik var lika andfådda när konserten var slut som musikerna var, så underbart var det!
Själv hade hon hört Mellits fjärde stråkvartett men den är så ny att vi inte kunnat få fatt i någon inspelning. Istället spelade vi hans andra stråkkvartett.
Däremot kan du hitta den fjärde här, om du letar en stund med skarpa ögon.

Carl Maria von Weber hade en kompis som var klarinettist. Därav fallenheten för att skriva uppskattad klarinettmusik. Exempel gavs i dagens Klassisk morgon när Andrew Marriner gav sig på Concertino för klarinett och orkester.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista