Gitarrhals med plektrum. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Idag i Klassisk morgon

Gitarr till minne av Ulf G Åhslund

- Det är som om Janne Josefsson skulle ha diskuterat fotpall eller inte fotpall!
För drygt en vecka sedan gick gitarristen Ulf G. Åhslund bort och vi pratade med gitarristen Mats Bergström i Alunda som själv mött legenden. På 70-talet gjorde Åhslund ”Se, hör och härma”-program i SVT och väckte ramaskrin. Så där fick det inte gå till när folk skulle lära sig spela! Men Åhslunds drivkraft var att väcka spellusten. Vi hörde Ulf G. Åhslund i ett radioklipp från 1971 i hans egen komposition Hösten.


Men vad gör vi med sommaren kamrater? Körverket, med musik och text av Elisabet Hermodsson, inledde fundersamt (eller kanske uppmanande!) dagens program.  

Pridefestivalen goes on och i Klassisk morgon spelade vi fler förslag på vad som är queermusik. Idag Georg Friedrich Händels El trionfo som finns på Anna Charlottas twitterlista över musik som passar en festivaldag. För Rickard är det Benjamin Britten som är den främste queertonsättaren. Vi hörde ur Brittens Serenad och också ur Saint Nicolas i en inspelning från Aldeburgh, staden där Britten bodde med sin sjungande livskamrat Peter Pears.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".