Elin Rombo och Anne Sofie von Otter på Drottningholmsteatern. Foto: Louise Berg/Drottningholmsteatern.
Idag i Klassisk morgon

Klarinetter och dånande publik

4:57 min

- De sjunger båda så lätt och uttrycker komplicerade känslor med sådan enkelhet. Michael i Örebro hade varit på konsert på Drottningholmsteatern där han hört Elin Rombo och Anne Sofie von Otter. Avskalad scen, svagt ljus, vackert.
När sedan slutapplåderna dånade skar det sig.
- Man vill och ska ju tacka, men det saknar nyanser när publiken vräker på med fotstamp och krav på extranummer, menade Michael. När finalnumret kom fick han ändå tillbaka upplevelsen av känslospröd lätthet i Poppeas kröning av Claudio Monteverdi

- Jag minns det som min första stora klassiska musikupplevelse, säger Lilleba i Leksand om Crucifixus av och med franske klarinettisten Jean-Christian Michel. Första gången hon hörde det jazzfärgade stycket var i St Sauveur-katedralen på 1960-talet.

Mer klarinettmusik, med helt annan klang, var Sven-David Sandströms There is a bluer sky a wall with roses.
- Det är konstmusik som kan fortsätta leva efter många hundra år, var Leif-Å i Lunds medskick när han ville höra verket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista