Balettdansös. Foto: Amanda Sowads/Scanpix
Nötknäpparen och Bondedans

Musik som virvlande dans

Baletten uruppfördes i Sankt Petersburg i december 1892. Den svenska premiären ägde rum på Stockholmsoperan i november 1929. Hundra år efter första premiären gav man i Ryssland ut en frimärksserie med balettens motiv. Det är förnimmelsen av Peter Tjajkovskijs musik man sänt med post över världen med bilder från Rörflöjternas dans ur Nötknäpparen.

En känsla av att han varit och nosat en del på Igor Stravinskijs musik infinner sig. Där finns doften av energisk dans, blåsinstrumenten som tar egna vägar, kraftfulla stråktag och rytmik. Våroffer uruppfördes 1913 så möjligheten finns ju att Eduard Tubin hörde det i unga år och blev inspirerad. Hans orkestersvit heter Kratt och ur den poppar Bondedans och Kratts dans upp.

Och så lyssnar vi till ett av Jussi Björlings stora paradnummer. Till havs i Gustaf Nordqvists tonsättning av Jonathan Reuter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista