Måltid som bryter fastan under ramadan. Foto: B. K. Bangash/Scanpix
Idag i Klassisk morgon

Trädgårdars skiftande rosenblom

5:09 min

- Härlig ramadan, må året vara ett gott år för dig! hälsade Birgitta i Vetlanda. Nu lagom till ramadans finalfestligheter såg hon till att vi fick oss lite oud till livs, den arabiska lutan.
Själv bodde hon i Egypten under 60- och 70-talen och kom i kontakt med musikern, kompositören och körledaren Abdelrahman Elkhatib som under sitt liv bidrog till att göra arabisk musik känd i Sverige. Vi hörde A ja zen, "om rosen du vackraste bland trädgårdens alla blommor". 

Det är i Sierra de Cordoba de kan upplevas, Nätter i spanska trädgårdar. Att fara genom Manuel de Fallas mustiga landskap är som att kastas med på en häftig ritt genom skiftande terräng under öppen himmel utan tak. 

- Music for a while, en fantastisk tolkning! tyckte Bertil när ett stycke ur Henry Purcells Oidipus som stillsam omväxling klädde sig i piano, trummor och kontrabas. Det var Bobo Stenson trio som jazzade, vispade och klirrade handfast på Stensons piano.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista