Notblad. Foto: Karin Grip/Scanpix.
Gåva till Johannes Brahms

När fantasin blev musik

Johannes Brahms fyllde 60 det år då han skickade ett av sina stycken till Clara Schumann. De brukade utbyta stycken med varandra. För övrigt så vägrade han att låta sig firas. Han fick i alla fall en present som han blev glad över. Den tyske konstnären Max Klinger gav honom nämligen ett verk bestående av 41 blad som fått namnet Brahmsfantasin. Den samlingen tittade Brahms ofta i. Och vem vet hur inspirationens silvertrådar sedan vävde sig in i det som blev Ballad i g-moll?

- Vad sägs om att du själv skulle komponera några danser... ja, några skandinaviska danser? Du dirigerar ju så ofta Dvoraks slaviska?!
Frågan kom från Erland von Kochs förläggare. Koch protesterade till en början högljutt. Men efterhand lät han det där tankefröet gro och så småningom blev det till verklighet och en serie skandinaviska danser.

Och visst är det så att vi alla är lika fastän vi är olika och visst är det också så att mycket gör vi likadant även om vi gör det på varsina sätt. Det tål att tänkas på - till Wolfgang Amadeus Mozarts Un'aura amorosa ur Cosi fan tutte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".