Ko. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
Idag i Klassisk morgon

Kor med känsliga öron

En gång stod Evert i Jämtland och spelade med öppet fönster.
- Och kullkorna på bete kom och ställde sig utanför och vände öronen mot fönstret och lyssnade andäktigt. Det var Exsultate Jubilate av W A Mozart som flöt in i korna när stråken speglades i deras blanka ögon. 

Spegling. Musiken är av Otto Palmgren och Hans i Glimåkra kunde inte minnas varken när han hörde den sången eller tenoren Olav Gerthel senast. Men idag sjöngs melodin igen, av svensken som sångdebuterade som sjuttonåring på 30-talet och som tjugo år senare gjorde brakande succé i Hylands hörna med sin egen melodi Vårvisa.

Denna morgon fick också en ensam Carmen sjunga. När hon agerade på Gamla teatern i Vadstena i våras var hon tre på scen, samtidigt! För så många var mezzosopranerna i klassen. Och om det blev virrigt för publiken?
- Nej! svarade folkhögskoleläraren Karin bestämt. Det var hon som höll i avgångselevernas musikdramatiska projekt och lotsade ett antal Carmen och José genom rollerna och Georges Bizets musik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".