Studentmössor mot sommarhimlen. Foto: Erik Svensson/Scanpix.
Idag i Klassisk morgon

Sångarprinsens glada verk

4:20 min

- Han påverkar alla som sjunger i kör, 600 000 svenskar! Men det är inte många som känner till honom, sa Odd Inge Skjaevesland. Och som den journalist han är fascineras han av det okända och skriver en bok om Prins Gustaf.
Sångarprinsen har skrivit både visa, psalm och regementsmusik, sammanlagt ett femtiotal verk och bland dem Studentsången och Glad såsom fågeln.
- Hade han varit med idag hade han platsat i Melodifestivalen.

I helgen inleds Östergötlands musikdagar och konstnärlige ledaren Staffan Mårtensson berättade om musiker som strömmar till. Själv spelar han klarinett och vi hörde honom i Wolfgang is dancing av Albert Schnelzer. Inspirationen fick Schnelzer när han spelade igenom några Mozartsymfonier, han kokade ihop Wolfgang Amadeus Mozart med skalorna i klezmermusik och blev nöjd. 

Även Antonio Salieri diggade som bekant sin Wolfgang.
- En Mozartbeundrare som hörs alltför sällan i radio! tyckte Eva. Klarinetten är hennes älsklingsinstrument och vi spelade ur Kvartetter för klarinett och bassetthorn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista