Ur en slagverkares väska. Foto: Lars Epstein/www.markusloeson.com
Idag i Klassisk morgon

Kaotiskt på cimbalom

När det står cimbalom i noterna, är det då den ordinarie slagverkaren som rycker in? Cimbalom är ett hackbrädeslikt instrument med över 130 strängar att omständligen stämma och hantera, ofta förekommande i ungersk folkmusik men inte särskilt ofta i en slagverkares vardag. Svenska orkestrar löser ofta saken genom att hyra in Markus Leoson när Zoltan Kodalys Háry János-svit skulle spelas.
- Det är som att spela på en liten flygel om man lyfter bort locket. Fast strängarna ligger omlott och lite kaotiskt, så det är bara att lära sig exakt hur de ligger, förklarade Markus som är van att rycka in och spela Kodaly några gånger varje år, både hemma och utomlands.
Hör honom berätta.

Och för sitt goda handlags skull har Markus fått sina alldeles egna stycken för cimbalom  av Eberhard Eyser.

I P1:s sommarföljetong, Madame Bovary, hörs några bara takter. Idag fick hela Franz Schuberts fyrhändiga fantasi för piano i f-moll bre ut sig. Musik som det ofta klingar fragment ur i filmer och dokumentärer.

I Mr Bean låter det på annat sätt. När han dimper ner pladask i sin ljusrundel sjunger kören Howard Godalls Ecce homo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista