Gycklarföreställning med TRiX under medeltidsveckan på Gotland. Foto: Stefan Blomgren
Idag i klassisk morgon

Medeltiden rungar i ruinerna

- Det var bara jättemycket ljud! Och det var inte nån som satt stilla utan alla dansade eller vaggade med. Katarina i Stockholm har varit på medeltidsveckan i Visby och hört musiken runga mellan ruinväggarna. I år var det 30-årsjubileum och allt var större än vanligt. I St Lars ruin hördes Bagad Wisby, bandet som uppstår varje festival ur en sammanslagning av flera mindre grupper, bland annat med ensemblen Kalabalik som Katarina lyssnade på en av festivaldagarna.

Ingvar Lidholms Riter samlas en grupp människor kring schamanen. Tillsammans bildar de en ring runt den person som ska offras. Ett verk som ägnas dans, en procession och en bävande fråga. Vi lyssnade till inledningens Rituella danser

Darios aria av Riccardo Broschi är en av de vackraste ariorna i filmen Farinelli (1994), tyckte Johanna i Göteborg. En sopran smälts samman med en countertenor och på teknisk väg uppstår en röst som vore den kommen ur en kastratsångares strupe. Det går inte att urskilja vem som sjunger när rösten borrar sig fram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista