Den franske artisten Jean Michel Jarre använder Moog-synthen på sina konserter. Foto Acid Pix/Flickr/CC BY
Idag i klassisk morgon

Moog-synthar och taximusik

" I taxins bilradio sändes ett program med klassisk musik "
1:45 min

Robert Moog skapade den klassiska analoga synthen, Moog modular system och senare Minimoogen. Björn ville Hans Wurmans version på Bachs Toccata och Fuga från skivan The Moog Strikes Bach.

1Q84 är en trilogi romaner av den japanske författaren Haruki Murakami. Titeln anspelar på George Orwells roman 1984 och är en ordlek då bokstaven Q och siffran 9 uttalas på samma sätt på japanska. Berättelsen börjar med att en av huvudpersonerna, Aomame, sitter i en taxi på en motorväg i Tokyo och hör Leoš Janáček Sinfonietta i bilradion. Vi hör Mark Wallenius läsa de första raderna ur bokens första kapitel:

Idag är det avslutning på det judiska nyåret i form av Försoningsdagen och då passar Kol Nidrei, Alla löften, bra tyckte Josef. Vi hörde den judiska kantorn Manfred Lewandowsky sjunga Kol Nidrei  och det är originalmusiken som Max Bruch har skrivit sitt cellostycke kring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".