John Tavener. Foto: Serkan Senturk/AP/TT
Lyssnarnas val onsdagen den 13 november

Sir Tavener leder dig in på djupet

69-åriga Sir John Tavener, en av de mest populära, brittiska kompositörerna i vår tid, har dött. Han är känd för sin moderna och spirituella, klassiska musik. Hans kompositörskollega John Rutter sa att: "Han kunde leda in publiken i en djup tystnad".

Vi hörde ett av hans mest kända stycken- The Lamb. John Tavener har ju även tillägnat artisten Björk stycket "The prayer of the heart". Det kan ni också hör här!

En stor del av dagens niotimme handlade om just vår relation till tystnad och vad tystnad betyder för oss. Sune berättade att för honom handlar Salvatore Sciarrinos musik om andning, ofta med tystnaden som en grundförutsättning. Vi hörde en bit ur Sciarrinos stycke Lohengrin.

Reijo bor på landet och när hans barn kommer på besök så är kommentaren- vad tyst det är, vi kan inte sova för det är så tyst. Reijo tyckte att det är väldigt viktigt för själen att hitta sig själv i tystnaden och för att att kunna stressa av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista