Robyn. Foto: Magnus Klackenstam/pressbild, Luger
Lyssnarnas val måndagen den 3 mars 2014

Bleknar kvinnorna bort i musikhistorien?

"För gång på gång bleknar vi, alla vi som var hon, bort från historien". Så skrev 157 kvinnliga musiker i Aftonbladet den 17:e februari och menade att media och skivbolag måste värna om kvinnor inom musiken. 

Vad har vi på Sveriges Radio och på Klassisk morgon för ansvar för att förändra det här? Berätta här, på klassiskmorgon@sverigesradio.se. telefonsvarare 0470-37482 eller via våra sociala medier Facebook och Twitter

Robyn, Maria L Hallengren och Lena Willemark är några av dem som skrivit under debattartikeln i Aftonbladet. De menar att media och skivbolag har ett stort ansvar att lyfta upp kvinnor inom musiken. Om inte det görs kommer stora kvinnliga musiker att glömmas bort gång på gång.

Producent Tuva Klinthäll läste en bit ur det skrivna upproret. Eva-Lena på Twitter undrade varför kvinnor glöms bort i musikhistorien och så hörde vi hennes önskemål, Clara Schumanns Romans. Olivia på Twitter tycker att vi på Sveriges Radio har anledning att se över könsfördelningen i spellistorna. Vi spelade hennes önskemål, Sofia Gubajdulina i form av Allegro Rustico.

Vi för diskussionen vidare in i morgondagen då vi fortsätter att prata om kvinnliga musiker. 

Läs mer: Musikguiden i P3 och P3 Nyheter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista