Historieätarna lever en vecka på mat från Romantiken. På bildens syns Erik Haag, veckans kock Tareq Taylor och Lotta Lundgren.
1 av 4
Historieätarna lever en vecka på mat från Romantiken. På bildens syns Erik Haag, veckans kock Tareq Taylor och Lotta Lundgren. Foto: Jesper ei Karlsson/Thelma&Louise/Sveriges Television
Karin af Klintberg och Johan Kjellberg.
2 av 4
Historieätarnas producent Karin af Klintberg och klippare och musikläggare Johan Kjellberg. Foto: SVT
På bildens syns Erik Haag, veckans kock Tareq Taylor och Lotta Lundgren från Historieätarna.
3 av 4
Historieätarna på Romantiken, då genomsnittssvensken drack ungefär 46 liter brännvin om året. På bildens syns Erik Haag, veckans kock Tareq Taylor och Lotta Lundgren. Foto: Jesper ei Karlsson/Thelma&Louise/Sveriges Television
Mat i Historieätarna.
4 av 4
Historieätarna lever en vecka på mat från Romantiken. Foto: Jesper ei Karlsson/Thelma&Louise/Sveriges Television
Onsdag 26 november 2014

Musiken i Historieätarna inte historisk

Rågmjölsgröt med sirapsväta och böljande kråsblusar. Mat och kläder är detaljerat tidstypiska i Historieätarna – men musiken fyller en annan funktion.

– Man vill ju sätta själva epoken med rätt musik men sedan tycker vi att det också är viktigt att komma åt kontrasten mellan nytt och gammalt, säger Johan Kjellberg, som är klippare och musikläggare för SVT:s serie Historieätarna.

I säsongens första avsnitt befinner sig Erik Haag och Lotta Lundgren i Romantikens tidiga 1800-tal. Det är tidstypiska kläder och tidstypisk mat – men inte mycket tidstypisk musik.

– Det sköna med att få använda ny musik är att det kanske är lite bredare känslor än vad som finns i musiken från tiden, säger Johan Kjellberg.

Samtidigt pratar Erik Haag och Lotta Lundgren i avsnittet om de stora känsloyttringarna i Romantikens olika konstformer.

– Tanken med att få spela modernare musik är också att få tittare som inte har ett superintresse för varken gammal musik eller historia, säger Johan Kjellberg.

Ludwig van Beethovens "Konsert för violin och orkester" är ett av få tidstypiska stycken som fladdrar förbi i Historieätarna. Hör hela stycket i slutet av klippet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".