Turkiska Galatasarays supportrar.
Vad är det för melodi turkiska Galatasarays supportrar skrålar? Foto: CFCUnofficial (Chelsea Debs)/Flickr/CC BY
Lyssnarnas val måndag 12 januari 2015

Tre trallande jäntor från Småland – Turkiets andra nationalsång

De turkiska supportrarna skrålar för att hjälpa sitt lag till seger. Men vad är det egentligen för melodi? Jo, Felix Körlings "Tre trallande jäntor".

Melodin till Felix Körlings "Tre trallande jäntor" sjungs på skolor, inom militären och av idrottssupportrar – i Turkiet. Melodin har blivit som Turkiets andra nationalsång.

"Där gingo tre jäntor i solen på vägen vid Lindane Le, de svängde, de svepte med kjolen, de trallade, alla de tre."

Så börjar Gustav Frödings dikt från 1895 som 1905 tonsattes av smålänningen Felix Körling. Den turkiska varianten inleds istället med ”bergets topp är insvept i dimma”.

"Den turkiska texten handlar om en rask promenad i den vackra naturen. En rejält hurtig text", skriver Anders, som önskar att få höra stycket, som på turkiska heter ”Genclik marsi” – "Ungdomsmarschen".

Det var turken Selim Sirri Tarcan som fastnade för melodin, när han var i Sverige för att studera gymnastik i början på 1900-talet. Han tog med sig melodin hem till Turkiet och såg till att den fick en ny text på turkiska.

Läs mer här om hur "Tre trallande jäntor" blev turkisk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".