Jakob Oskar Karlström med dottern Ester Karlström spelar glasmusik.
Jakob Oskar Karlström (17 augusti 1852-1921) med dottern Ester Karlström (26 maj 1879-1826) spelar glasmusik. Foto: privat
Lyssnarnas val torsdag 19 februari 2015

Jakob Oskars barnbarnsbarn önskar modern glasmusik

Predikanten Jakob Oskar Karlström spelade instrumentet glasharmonika. Ett instrument som uppfanns på 1700-talet.

Margaretha är barnbarnsbarn till Jakob Oskar Karlström, som sägs vara den svenska glasmusikens uppfinnare. Hon har sökt efter mer fakta om instrumentet, utan resultat.

"Om glasmusikens historia hittar jag inget. Ett gammalt och ovanligt instrument, är ju ungefär vad jag redan vet", skriver Margaretha i ett mejl till Klassisk morgon.

Glasharmonikan är ett instrument som består av en serie olika stora glasskålar, inskjutna i varandra och stämda i en halvtonsserie, ungefär som pianot. Glasskålarna sätts i rotation med hjälp av en trampmekanism och när den som spelar rör den fuktade glasytan så hörs flöjtliknande toner.

Instrumentet konstruerades av Benjamin Franklin redan 1762 och både Wolfgang Amadeus Mozart och Ludwig van Beethoven har skrivit musik för glasharmonika.

I ljudklippet hör vi Lisa Dillan i "When I close my eyes". Programledare är Lisa Tilling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".