Lyssnarnas val fredag 10 juli

Födelsedagshyllningar till Nicolai Gedda

Hans-Erik Holmström gjorde lumpen tillsammans med Nicolai Gedda 1946 i Linköping. De startade en ensemble som Nicolai Gedda var med i fram till 1950.

Hans-Erik Holmström berättar för Lisa Tilling om sina minnen från lumpen.

– Det bästa var när vi ställdes upp på kaserngården första veckan och skulle skrika Givakt och Nicolai låg kvar med en ton hela tiden så det blev stopp på kaserngården.

– Grattis Nico! hälsar Hans-Erik Holmström.

Och många är ni som hälsar till Nicolai Gedda. Här är några av era kommentarer:

Enligt min mening vår bästa tenor - kommer ihåg hans framföranden i Hylands hörna där han var en återkommande gäst. Min favorit aria magische töne av Goldmark.

Nicolai som jag hade förmånen att träffa flera gånger är min stora förebild och jag tycker att vi i Sverige inte riktigt förstått hur stor han är i operavärlden. En skam att han inte fått Polarpriset/.../En fantastisk ödmjuk människa och konstnär som jag önskar en härlig 90-årsdag.

Nicolai Gedda var som bekant en polyglott. Tycker särskilt om när han sjunger på ryska, t.ex. Lenskijs aria ur Eugen Onegin!

En av mina favoritröster!

Mötte honom av en slump en gång i Göteborg, bara några sekunder, och blev starstruck. Fick inte fram ett ord. En väninna som var med sa efteråt "Lena, jag har aldrig sett dig rodna förut!". Så jag kan bara hälsa "Tack för magin!"

Stort grattis Maestro - din sång är en stor inspiration. Tack för alla högtidsstunder. Min sångarhyllning tag!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista