Lyssnarnas val måndag 14 september

Robin var kalkant för en dag

En av Sveriges äldsta spelbara orglar heter Bjurumsorgeln och i helgen hölls en minikonsert i Jönköping där orgeln just nu är på tillfälligt besök. Vår lyssnare Robin Gullbrandsson hade äran att få jobba som kalkant.

– Kalkant är att se till att orgeln får luft helt enkelt, att sköta bälgarna. Det här en väldigt autentisk orgel, så den har inte försetts med några moderna hjälpmedel. Det gäller att ha handkraft för att pumpa den, säger Robin Gullbrandsson.

Bjurumsorgeln är byggd i Nürnberg på 1600-talet och har sin hemvist i Göteborg, men finns nu på en utställning om familjen Brahe på Jönköpings läns museum. Robin Gullbrandsson jobbar som byggnadsantikvarie på museet och är väldigt intresserad av historiska orglar. Han har varit med och producerat utställningen och varit en drivande kraft för att få orgeln på plats.

– Framåt vårkanten kommer det bli åtminstone ett tillfälle till att få höra den, säger Robin Gullbrandsson, som nu kan lägga till kalkant på sitt CV.

Pernilla Eskilsdotter låter Mads Kjersgaard spela Capriccio cromatico av Tarquinio Merula på Bjurumsorgeln för Robin Gullbrandsson.