Foto: Anna Lindqvist/Privat
Foto: Anna Lindqvist/Privat
Lyssnarnas val fredag 25 september

Anna spanar musik på bokmässsan

Bibliotekarien Anna Lindqvist blev av en händelse Klassisk morgons ögon på årets bokmässa. För programledaren Pernilla Eskilsdotter berättar hon om musikaliska inslag i litteraturen.

– Det är så mycket där så det går inte att överblicka allt som finns. Man får bestämma sig för innan vilka delar man vill titta på sen får man försöka att inte tänka på att det är en massa saker som man missar. Det är otroligt mycket som händer överallt, hela tiden, säger Anna Lindqvist, som jobbar med det digitala biblioteket på Stockholms stadsbibliotek.

Det är inte bara böcker som presenteras på bokmässan i Göteborg, det spelas även musik. Mässan har ett ungerskt fokus i år och på invigningen var det en stråkkvartett som spelade i den ungerska montern. En av böckerna som Anna stannade och bläddrade i under mässan var Rickard Söderbergs Opera & bakverk, där operatenoren inte bara bjuder på sina bästa kakrecept på utan även historier från de stora operascenerna.

– Jag gillar bakverk och den här boken verkar riktigt kul. Han verkar ha fått till det på ett fint sätt, med Toscakaka till exempel, säger Anna Lindqvist.

Ett annat tema på årets bokmässa är Island så därför kom Anna att tänka på en boken Änglarösten av den isländska författaren Arnaldur Indridason. Det är en deckare där den mördade mannen visar sig ha varit en lovande gossopran en gång i tiden. Vi spelar musik ur Giovanni Battista Pergolesis Stabat Mater för Anna Lindqvist.

Övriga boktips som kom in under programmet:

  • KASTRATER av Sven Delblanc
  • SIMON OCH EKARNA av Marianne Fredriksson
  • HERR GUSTAFSSON SJÄLV av Lars Gustafsson
  • VÄRLDEN AV IGÅR av Stefan Zweig
  • I SKYMNINGEN SJUNGER KOLTRASTEN av Linda Olsson
  • FÅGELN SOM VRIDER UPP VÄRLDEN av Haruki Murakami

Lyssna på dagens program här nedan för att höra musikillustrationerna till dessa böcker!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".