Lyssnarnas val tisdag 17 november

Marianne tål inte ljud som bråkar

Många som drabbas av sämre syn upplever istället att deras hörsel förbättras. Det blev tydligt för några dagar sen när Marianne Atlegård var på konsert med Västerås Sinfonietta.

– Det var lite plågsamt med ljuden. Det blev för mycket, jag skulle nästan velat ha hörselskydd på mig för att få lite distans till ljudet. Det var länge sen jag var på konsert, men nu var det en väldigt påtaglig skillnad, säger Marianne Atlegård.

För cirka fem år sedan fick Marianne veta att hon har förändringar på gula fläcken i ögonen och hennes syn har försämrats successivt. Samtidigt upplever hon att hennes hörsel har blivit bättre, nästan på ett jobbigt sätt. Hon har blivit känslig för plötsliga och överraskande ljud som går igenom mycket starkare än vad de gjorde förr. Det finns både för- och nackdelar med att sinnena förändras, tycker Marianne.

– Konstverk blir väldigt mycket vackrare. Speciellt de där moderna sakerna som bara är färgfält, de blir suddiga i konturerna och flyter ihop. Det ser så snyggt ut, säger Marianne Atlegård.