Finn Zetterholms pipa (Foto: Privat)
1 av 2
Finn Zetterholms pipa (Foto: Privat)
Finn Zetterholm (Foto: Privat)
2 av 2
Finn Zetterholm (Foto: Privat)
Lyssnarnas val torsdag 26 november

Finn fann musikkoppling i rökdon

För många år sedan köpte Finn Zetterholm en gammal pipa i en loppisaffär. Den var oduglig att röka med, men pipans utsmyckning fick honom att känna historiens vingslag och tänka på Ralph Vaughan Williams.

– Inristat i piphuvudet så står det Campagne 1917, Lorraine, D´Alsace och Somme 1918. Historieintresserad som jag är av världskrigen så vet jag att det där var stora slag, säger Finn Zetterholm.

Finn tog kontakt med historikern Peter Englund som kunde bekräfta att pipan förmodligen var ett original som har tillhört en fransk soldat under första världskriget. En av Finn Zetterholms favorittonsättare är Ralph Vaughan Williams och han tjänstgjorde som frivillig ambulansförare under första världskriget. Engelsmannen har berättat att han skrev sin tredje symfoni under den här perioden och trots den vackra pastorala tonen i musiken är den ingen idyllisk beskrivning av det engelska landskapet utan en krigssymfoni.

– Jag brukar sitta med pipan i handen och så funderar jag på Vaughan Williams symfoni. Jag tycker det är ett bevis på människans storhet, att skriva så gudomligt vacker "trots allt-musik" mitt i krigshelvetet, säger Finn Zetterholm. 

Sen kan man fundera på hur pipan hamnade i en loppisaffär i Gamla stan i Stockholm, men det är en annan historia.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".