Kjell Alinge 2008 (Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio)
1 av 2
Kjell Alinge 2008 (Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio)
Peter Frisk (Foto: Privat)
2 av 2
Peter Frisk (Foto: Privat)
Lyssnarnas val onsdag 20 januari 2016

Lyssnarna hyllar Kjell Alinge

Kjell Alinge var en tonårsidol för många. En behaglig, trygg radioröst som introducerade ny, spännande och udda musik för till exempel vår lyssnare Peter Frisk.

– Det var början av 80-talet, jag var 14-16 år och låg och lyssnade på hans program och musiken var ju det som låg bredvid, bakom, ovanför, någon annanstans. Man var ju invaggad in nån molntuss. Han fick in musik som jag aldrig någonsin hade lyssnat på, det tryckte han in omedvetet i min själ, säger Peter Frisk som växte upp i Katrineholm.

Det var inte förrän Peter nåddes av meddelandet om Kjell Alinges bortgång som han begrep att Eldorado-mannen faktiskt öppnade hans öron för världens musik. Men när han försöker minnas Kjell med en specifik låt kan han inte komma på någon.

– Istället blev det ett stycke som är otroligt visuellt. Jag åkte bil själv mitt i natten och så spelades det här stycket på radion. Snön slog mot vindrutan och när stycket satte igång var jag som i en film. När jag kom in på det här med Kjell Alinge och hur han gjorde så tyckte jag att det här stycket passade honom, säger Peter Frisk om Enrique Granados pianostycke Oriental.

Programledare: Pernilla Eskilsdotter

Här är ett urval av de kommentarer som kommit till vår Facebooksida med anledning av Kjell Alinges bortgång:

Kjell var större, störst, av alla i etern. Radio-himlen har nu fått sin bästa Radio-man. Lyckans dom!

Saknar hans skruvade, absurda, fenomenala kåserier och musiken!

Indira och Hugo Montevigo. "Fyra vånings hokuspokus". "Sladderfyfania". "Mullig fikus". Kul och genigalt då, likaså nu! Kommer att sakna denna kreativa människa och hans röst.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".