Göran Hägglund (Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio)
Göran Hägglund (Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio)
Lyssnarnas val onsdag 27 januari 2016

Hägglund visar musikalisk bredd

Att Göran Hägglund, före detta partiledaren för Kristdemokraterna, har en bred musikkunskap visar han just nu i SVT:s fredagsunderhållning På spåret. Men vad lyssnar han på till vardags?

– Hemma spelades det inte så rasande mycket musik, men jag har lyssnat på musik ända sedan jag var stor nog att köpa mina egna skivor. Musiken spelar en jättestor roll för mig och jag har en ganska bred musiksmak. Jag kan njuta av opera, jag kan gilla hårdrock och jag kan utforska nya musikstilar som jag tidigare inte har ägnat mig åt och hitta något i det, säger Göran Hägglund till programledare Pernilla Eskilsdotter.

Så fort det ges möjlighet lyssnar Göran väldigt mycket på musik och det kan vara när han är på resande fot, skriver ett tal eller läser en bok. Just nu är det mycket countrymusik på hans spellista.

– Hade någon sagt till mig för tre år sedan att: "Country kommer vara det du lyssnar på", så hade jag inte trott den personen var klok.  Men jag har hittat så många fantastiska artister och låtar så det är det jag håller på att gräva i just nu, säger Göran Hägglund.

Göran använder ofta musiken som en peppfaktor när han ska framträda på en scen och har gått in till bl.a. Rolling Stones Start me up och Europes The Final Countdown. Stor, mäktig orgel har han ännu inte använt sig av, men Johann Sebastian Bachs Toccata och Fuga är han också väldigt svag för.

- Tänk dig att få gå in i en stor kyrka, sitta i bänken, känna sin litenhet och så nån som drar på med den kraft som en orgel kan ge. Då känner man sig ödmjuk inför tillvaron. Märkligt nog så har det här ganska mycket gemensamt med modern hårdrock. Det finns tydliga beröringspunkter i små melodislingor som letar sig fram i det stora trycket, säger Göran Hägglund.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista