Mats Bergström (Foto: Per Erik Adamsson)
Mats Bergström (Foto: Per Erik Adamsson)
Lyssnarnas val måndag 1 februari 2016

Mats Bergström minns Peder Riis

Gitarristen Mats Bergström var elev till nyligen bortgångne Peder Riis under en period i tonåren. För honom var Peder en stor inspiratör.

– Redan när han kom till Musikhögskolan och visade sig spela gitarr på en väldigt hög nivå, tänkte de att här har vi en blivande artist, liksom. Men han deklarerade omedelbart att han skulle bli pedagog. Det var hans ambition och han har betytt mycket för alla oss som gick för honom och spelade, säger Mats Bergström.

Mats Bergström var mellan 15 och 17 år när han hade Peder Riis som gitarrlärare. Mats såg upp till Peders inställning till musiken, hur han bland annat hade en gitarrkvartett som ett sidoprojekt på fritiden.

– Jag gör vad jag kan för att bevara amatörens inställning till musik, trots att jag håller med musik yrkesmässigt, säger Mats Bergström till programledare Pernilla Eskilsdotter.

Stockholm Guitar Quartet spelar Peder Riis arrangemang av Johannes Brahms Intermezzo för piano.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista