Maskeradmask och Mattias Lundberg, professor i musikvetenskap vid Uppsala Universitet. (Foto: Karolina Lundberg Foto mask: Martin Ekeholm)
Maskeradmask och Mattias Lundberg, professor i musikvetenskap vid Uppsala Universitet. (Foto: Karolina Lundberg Foto mask: Martin Ekeholm)
Världshändelserna & musiken

Vilken musik spelades när Gustav III mördades?

När Mattias Lundberg jobbade på raritetsavdelningen på Musik- och teaterbiblioteket var en av de vanligaste frågorna vilken musik som spelades på Maskeradbalen?

– Det finns flera kandidater till vilken musik som spelades, säger Mattias Lundberg, som är professor i musikvetenskap vid Uppsala Universitet.

I samband med vårt tema med musik till världshändelser hörde lyssnaren Bernt Wiktorsson av sig till programmet: "1792 var det operamaskerad i Stockholm. Då spelades en kadrilj och mitt i denna kadrilj small ett skott och kungen blev träffad av Anckarströms kula. Kapellmästaren satte ett krysset i partituret."

Vad var det för kadrilj och stämmer det att det finns ett kryss i partituret?Den vanligast nämnda kadriljen är L'interrompie, som betyder just avbruten. Men att krysset sattes där just när kungen sköts är nog en efterkonstruktion förklarar Mattias Lundberg för programledaren Pernilla Eskilsdotter.

– Det finns ett kryss på noterna, men notpappret är inte från kapellmästarens tid, säger Mattias Lundberg.

Och att skottet föll just under en kadrilj är troligen ingen slump.

– Kontradansen, där man dansar i fyrkanter, gjorde det enklare att omringa kungen och mörda honom, säger Mattias Lundberg.

Brahekvartetten spelar L'interrompie ur P2:s poddserie Den svenska musikhistorien.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista