Så här ser LP-omslaget ut till Moonshot av Ed Welch.
1 av 2
Så här ser LP-omslaget ut till Moonshot av Ed Welch. Foto: Magnus Karlsson/Sveriges Radio
Apollo 11:s månlandare The Eagle. Neil Armstrong och Edwin "Buzz" Aldrin vandrade på månen medan Michael Collins fanns kvar i omloppsbana.
2 av 2
Apollo 11:s månlandare The Eagle. Neil Armstrong och Edwin "Buzz" Aldrin vandrade på månen medan Michael Collins fanns kvar i omloppsbana. Foto: TT
Lyssnarnas val onsdag 3 februari 2016

En tonsatt månlandning

Apropå musik till världshändelser ville våra lyssnare Ulf Jonsson och Jan Stenklint att vi skulle musiksätta människans första steg på månen. Pernilla Eskilsdotter hittade Moonshot av Ed Welch i arkivet.

Detta är ett litet steg för en människa, men ett jättekliv för mänskligheten. Neil Armstrongs bevingade ord är en del av den radiokommunikation som kompositören Ed Welch har använt i sitt nästan 35 minuter långa orkesterstycke Moonshot, som vi får höra delar av. Verket innehåller också övriga delar av astronauternas konversation med rymdkontrollen i Houston och president Nixons telefonsamtal från Vita huset till månen i juli 1969.

Ett otroligt häftigt och maffigt stycke! Njuter!

Vilka minnen har du till månlandningen och människans första steg på vår närmsta himlakropp? Var befann du dig? Vad gjorde du? Vad tänkte du? Berätta gärna!

När jag jobbade som lägerledare på Camp Conrad Weiser utanför Reading på USA:s östkust sommaren 1969 minns jag särskilt dagen den 20 juli när Armstrong satte sin fot på månen. Alla i USA fick en fridag dagen efter utom de som jobbade inom tjänstesektorn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista