Karmelitsystrarna från en föreställning på Kungliga Operan i Stockholm.
Karmelitsystrarna från en föreställning på Kungliga Operan i Stockholm. Foto: JESSICA GOW / TT
Lyssnarnas val torsdag 4 februari 2016

Nunnornas väg till giljotinen

Som 7-åring skrev Cilla Jackert till Barnens önsketimme i P2 och ville höra avsnittet ur Francis Poulencs Karmelitsystrarna där huvudena huggs av ett efter ett.

Idag fick hon höra den igen.

– Det är ju otroligt dramatiskt när systrarnas huvuden faller, säger Cilla Jackert till Pernilla Eskilsdotter.

Hon har funderat på varför hon ville höra den som liten.

– Den är ju väldigt lockande för fantasin eftersom den är väldigt visuell. Det är något väldigt tappert över nunnorna som sjunger fastän vännerna dör runt omkring dem, säger Cilla Jackert.

Cilla Jackert jobbar som manusförfattare och har bland annat skrivit manus till Tv-serien Molanders. Hon tror att hon redan som liten fascinerades av dramaturgin och den skrämmande scenen i Karmelitsystrarna. I sitt yrke får hon ibland tillfälle att fundera över hur starka och hemska skildringar vi som publik tål.

– Det är en gräns som flyttas. Hur mycket vi tål har förskjutits oerhört mycket jämfört med förr. Verkligheten överträffar alltid dikten. Hur mycket vi än kämpar med fiktionen så kommer vi aldrig ikapp verkligheten när det gäller hemskheter, säger Cilla Jackert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista