Johan Köhn skriver om dataspelsmusik.
Johan Köhn skriver om dataspelsmusik. Foto: TOBIAS CARLSSON
Lyssnarnas val fredag 12 februari 2016

Johan kan spelmusikens historia

Johan Köhn fastnade för dataspelsmusiken när han var på konsert för tio år sedan. Sedan dess har han åkt runt på många konserter i landet. Han tycker att spelmusiken har bredd.

– Det finns väldigt mycket olika stilar i spel, precis som i film. Allt från gammaldags till ny typ av musik. Elektroniskt, klassikt, vad som helst i princip, säger Johan Köhn till Pernilla Eskilsdotter.

Johan Köhn är spelmusikskribent och dessutom en flitig besökare på de konserter med spelmusik som arrangerats i Sverige under de senaste 10 åren. För att spelmusiken ska fungera på en konsertscen är det vanligt att musiken måste arrangeras om, det gäller speciellt musiken från de gamla spelen. Men den moderna spelmusiken som hörs på konserter återspeglar ganska väl hur musiken låter i spelen.

– Jag personligen tycker det är bäst när man får höra en helt ny version av en låt som man kanske hört för 20 år sedan. Givetvis är det mycket nostalgi, men det är ofta väldigt bra melodier och man hör verkligen att låtarna håller även i en sån här orkesterproduktion. Förhoppningsvis kan man uppskatta det även om man inte spelat spelet, säger Johan Köhn.

Johan Köhn tror att den trend som nu råder i spelmusiken kommer att hålla i sig. Den att musiken är storslagen och lite filmisk med mycket körer och att den fungerar som en dynamisk bakgrund som passar bra in beroende på vad som händer i spelet.

– Jag har dock mycket gamla favoriter som håller än idag. Jag har valt en låt från ett modernt Super Mario-spel för att visa hur det kan låta idag jämfört de gamla spelen. 

Vi spelar Koji Kondos Gusty Garden ur spelet Super Mario Galaxy.

Är du sugen på att höra mer dataspelsmusik? Kolla in vår lista med gamingmusik.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista