Marie Alexis är sopran i Radiokören. Här i en studio med plats för publik i Radiohuset i Stockholm.
Marie Alexis är sopran i Radiokören. Foto: ULRICA STJERNQVIST/SVERIGESRADIO
Radiokören sjunger lyssnarnas favoriter

Marie valde sången före kemin

Marie Alexis är sopran i Radiokören och är en av dem som kommer framföra lyssnarnas önskekonsert. Men att ha sången som yrke var inget självklart val för den före detta kemiingenjören.

Hon berättar för Pernilla Eskilsdotter hur hon en dag bestämde sig för att byta bana.

– Jag drabbades av sångens fulla kraft. Jag har sjungit sen jag var 2 år, men det var inget riktigt jobb i mina ögon. Att sjunga är en hobby tänkte jag, säger Marie Alexis.

Efter att ha sjungit i olika ensembler och körer gick det dock upp för Marie att sångare faktiskt var ett riktigt yrke. Men att sjunga i Radiokören är inget heltidsjobb, kören repeterar vid fyra tillfällen i veckan, på förmiddagen eller eftermiddagen. Marie Alexis har flera jobb vid sidan av sitt uppdrag i Radiokören, som solist på helgerna och som sångpedagog på de luckor som blir över. 

– Man har liksom tre jobb kan man säga. Jag tror att det är ganska många andra i kören som har liknande upplägg. Det kan vara lite knapert ibland, men det går. Det är värt osäkerheten för att få leva i passionen, säger Marie Alexis.

Du hör Marie Alexis och de andra i Radiokören i vår Önskekonsert i Klassisk morgon i P2 på måndag 29 februari efter klockan nio.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".