Programblad från konserter som ligger upplagda på en grön duk. Musikernamn på programbladens framsidor, bl.a. Hilary Hahn, Valentina Lisitsa.
Några av Mark Zitters konsertprogramblad. Foto: MARK ZITTER / PRIVAT
Lyssnarnas val onsdag 24 februari 2016

Programbladen lockar fram minnen

Kan du ha glädje av att spara ett gammalt konsertprogram? Ja, tycker vår lyssnare Mark Zitter som menar att programbladen i hans samling hjälper honom att komma ihåg hur konserten var.

Nyligen hörde vår lyssnare Mark Zitter när den ukrainsk-amerikanska pianisten Valentina Lisitsa spelade i vårt program. Han blev då påmind om en konsert som hon gjorde tillsammans med Hilary Hahn i Eindhoven 2008. Han letade upp det gamla programbladet från konserten som han har i bokhyllan där hemma och då kom minnena tillbaka. Mark minns konserten som den bästa han någonsin varit på.

Visst är det som att jämföra äpplen med päron, varje konsert är unik. Men efter den här konserten i Eindhoven var vi helt begeistrade, för allt var perfekt: programmet, soloverken av Ysaÿe, Franck, Ives, Brahms och Mozart. Och de spelade perfekt, Hilary Hahn och Valentina Lisitsa. Efter konserten satt vi kvar i 5 minuter för att återhämta oss.

Mark Zitter försöker alltid spara programblad från konserter han varit på, men när han flyttade för några år sen var han tvungen att rensa lite. Men de käraste samlarobjekten har han kvar och han delar här med sig av några fler konsertminnen.

 En gammal tant hostade hela tiden och efter 15 minuter sa Bonell: "Det är ni/du som slutar, eller jag!"

Fotpallen gick sönder när han spelade. Han fortsatte, men benet började att skaka och gitarren med.

Jag blev kär i min sambo när vi var på konsert, så att gå på konsert har stor betydelse. Att gå på konsert är en fest!

Samlar du också på konsertprogram eller andra minnen från konserter du varit på? Berätta gärna!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista