Svend Asmussen spelar fiol på Stockholm Jazzfestival.
Svend Asmussen på Stockholm Jazzfestival 2003. Foto: FREDRIK PERSSON / TT
Lyssnarnas val torsdag 25 februari 2016

100-åringen Svend Asmussen hyllas

Det är de unga medspelarna som har hållit Svend Asmussen på topp genom alla år. Söndag 28 februari fyller den danske jazzmusikern 100 år.

Detta ville Klassisk morgons lyssnare uppmärksamma genom att få höra musik av och med Svend Asmussen.

Kompositör, showman och en av världens främsta jazzviolinister.

Skicklig artist!

I programmet hör vi bland annat en duell mellan Svend Asmussen och gitarristen Jacob Fischer i låten Louis Blue Saint, Asmussens Hambo om bakfoten och hans "signaturmelodi" June Night av Abel Baer.

Programledare Pernilla Eskilsdotter berättar också om när hon för cirka 20 år sedan, som lokalradioreporter i Växjö, fick tillfälle att intervjua den världsberömde jazzviolinisten.

– Det är fantastiskt att få möta en sån stjärna, en sån musikpersonlighet som funnits med så länge som Svend Asmussen, säger Pernilla Eskilsdotter.

För Pernilla berättade Svend om hur viktigt det varit att omge sig med betydligt yngre medspelare. Han blev tvingad att prestera på topp för att hänga med sina medmusikanter som hade kunnat vara hans egna barnbarn.

Spelmannen Mats Edén från folkmusikgruppen Groupa uttrycker också sin beundran för Svend Asmussen.

– Det är både hans artisteri och hans självklara spel på fiolen. Han hade inga problem att uttrycka det han ville ha fram, helt fantastiskt, säger Mats Edén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista